Friday, March 4, 2011

aduh..! sakit kepalaku..


Assalamualaikum.....!  semenjak 2 menjak ni, kepala hambe ni rase mcm sakit2 pulak.. tak tau la kenape. Rase cam nak gi klinik, tapi.. malu. Hihi.. bukan ape, dalam mase seminggu je da pergi 2 kali.. ni kalau pergi lagi, da masuk kali ketiga. Hui.. doctor tu pon cam suspicious gak ngan hambe.. hihi.. pape je lah. 

Sebenarnye, hambe  nak citer sket pasal musibah ni..(saket kepale td tu kire musbah gak la ek..?). Kite idop jadi manusie ni, mesti ade bende yang kite xpuas ati. Btol x? Misalannye lah, duit xcukup, blajo xpaham, kne penyakit, laptop rosak, kucing kesayangan kite mati, anjing rembat kasut kite tengah2 malam, kene dengki ngan kawan, dan sebagainye. Kalau nak tulis semue memang xmuat kertas  sekeping. hehe.. 

kucing kite mati pon musibah gak.. (gamba sebagai hiasan je ye.. hee~)
So, pernah x kite pikir sekejap selepas sume tu terjadi, “kenape sume tu terjadi”..? ha.. xlain xbukan, coz Allah nk uji kite. Waktu kat skola, selalu ade ujian or exam. Budak2 yg wat sambil lewa or main2 je utk exam tu, diorang xakan ade perubahan. Kalau dpt D waktu first exam, sampai last year exam pon dpt D je manjang. Tp, kalau budak tu brusaha sungguh2, wat btol2 utk ujian tu, InsyaAllah die akan trus ade peningkatan dlm pencapaian hidup die. Therefore, gitu la jugak ngan hidop di dunie ni. (selain dari exam tu la..) . bile kite diuji oleh Yang Maha Menguji, kite kena hadapi ujian tu dengan sebaik mungkin. Macam mane...?  ha.. kene la sabar.. redha.. ikhtiar.. doa... tawakal.. dan akhir sekali muhasabah diri kite.. lbeh kurang gitu lah ye. Only after that InsyaAllah, Allah akan tinggikan darjat kite di sisi-Nya. hm.. tinggi mcm mane tu ek..? maksudnye, Allah akan tambah nikmat kita. Kalau x kat dunia, kat akhirat nanti pasti Allah akan bagi.
 Lagi satu, ape reason Allah uji kite ni..? sebabnye, Allah sayang kat kite. Jawapan yang amat simple. Semakin berat Allah uji tu, maknenye semakin sayang la Allah kat kite. And we must remember, “Allah tidak akan membebani seseorang itu melainkan yang dia mampu menanggungnya”-Ali Imran: 285. Jadi, bersyukurlah kite kalau Allah selalu menguji kite dengan musibah yang menimpa. And don’t forget, sepertimana yang Allah memberitahu kite dalam al-Quran, apabila kite ditimpakan dengan musibah, kite mesti mengucapkan “inna lillahi wa inna ilaihi raji’un”-sesungguhnya kami kepunyaan Allah dan sesungguhnya kepada-Nya jualah kami dikembalikan.

So.... nak citer panjang2 bosan pulak nanti.. hihi.. akhir kate dari hambe, kite dalam idop ni, kne la sentiase tengok sesuatu tu dari sudut positifnye.. always see half cup full rather than half cup empty. (chewah~! mcm motivator la pulak..). INGAT..!! muslim @ muslimah yang baik adalah yang arini lbeh baik dari semalam, and esok lbeh baik dari arini.. wassalam..
ANGGAPLAH RENUNGAN BERSAMA

2 comments:

  1. good ar azam..pas nie ley tulis g ea...bley bg aq motivasi skit hohoho

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...