Saturday, June 25, 2011

small birds with huge love

Assalamualaikum everybody~!

storytelling time~~~

kalaw korang xpernah tengok, ni la burung kelicap~!
Suatu hari, hambe bangun pagi.. dan sperti hari2 biase, hambe akan wat kerja2 rumah. Lepas wat yang dalam rumah, hambe kluarla untuk sapu2 kaki5 rumah hambe.. tibe2 hambe perasan kat lantai tu banyak rumput2 n daun2 kering. Slowly n dramatically hambe pon pandang la ke atas.. (nak teng0k dari mane dtg selonggok sampah2 tu). Rupe2nye.. ade burung kelicap ngah wat sarang da.. 

Dari hari ke hari.. hambe tg0k 2 ekor laki bini burung tuh bersungg0h2 beben0r membuat sarang tuh. Sehelai demi sehelai rumput kering or whatever material utk wat sarang tu diorang angkut. Sampaila siap...(n tiap2 ari la ade je helaian2 yang xlekat kat sarang tu yg jatuh ke lantai. n tiap2 ari la kne sapu..==”

Seusai sarang bur0ng tu disiapkan, tak lame si MamaKlichap pon bertelur kat situ.. (2biji tel0r). Hari demi hari PapaKlichap n MamaKlichap terus menunggu anak2 diorang yang belum menetas tu.. 
ni la sarang diorang.

Sadly, suatu hari, ntah macam mane ntah, satu drpd 2 tel0r tu terjatuh ke lantai lalu pecah berderai mengeluarkan serpihan2 anak kelicap yang belum sedia utk melihat dunia.... (agak ekstrem jugak ayat nih) 

sape yang xpernah tgok telur pecah, ha, ni la rupe dye. tapi ni bukan telur kelicap tadi.
Namun, PapaKlichap n MamaKlichap yang tentunya sedih giler gaban tak menjadikan peristiwa tu sebagai pematah smangat diorang laki bini. Tel0r yg sebijik tu dijage dgn rapi tiap2 ari........... sampai la menetas.
beberape jam selepas menetas.

haisy.. kebul0r nampak..
And now bermule la kehidupan si BabyKlichap n bermule la jugak kerja baru utk PapaKlichap n MamaKlichap iaitu menyumbat mul0t anak diorang ngn makanan yg secukupnye.. PapaKlichap sentiase pantau keadaan rumah diorang tu. bile malam pulak, MamaKlichap akan temankan BabyKlichap tid0.. begitu la setiap hari..

da nampak besar n berbulu~
Selepas bumi berputar beberapa kali, BabyKlichap pon da ready nak hidup bebas seperti kelicap2 yg lain. PapaKlichap n MamaKlichap bersungguh2 mengajar BabyKlichap yg pertame kali menggunekan sayap dye tu utk terbang. Sikit demi sikit PapaKlichap n MamaKlichap membimbing anak diorang yg amat diorang sayang tu.. tak lame lepas peristiwa pagi tu, The Klichap family was never to be seen again. Dan keesokan harinye, hambe pon menanggalkan rumah bur0ng tu.. (cam sdey pulak rase..)
first time kluar dari nest.

*   *   *  

Actually, hambe nak tulis mnde ni minggu lepas.. Unfortunately I was so busy with my pendaftaran maktab thingy, tu yang xsempat tu.. namun! Hambe rase belum terlambat untuk hambe cter2 sket pasal topik ni... the main point of this simple story is kite semua semestinye dilahirkan dari 2 unsur utame which are IBU & BAPA. kite xpernah menyaksikan sepenuhnye macam mane payahnye diorang nak jage kite dari kecik (mase tu ape pon xb0le) sampaila bes0r panjang da pandai jage diri.. kalau nak kire brape banyak duit yang diorang da blanjekan utk kite, memang xmuat nak tulis kat kertas mahj0ng. So, to make it simple, the moral of the story is.... sayangilah dan hargailah dan balaslah seberape mampu jase2 diorang pade kite.

Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya) dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun; (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu; dan (ingatlah), kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan).
Luqman (31:14)


Akhir kate, give love to get more love. 

Assalamualaikum~
ANGGAPLAH SEBAGAI RENUNGAN BERSAMA

1 comment:

  1. at long last..originality!

    KEEP IT UP IBNU KASTAWI!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...