Sunday, October 9, 2011

no idea...


Assalamualaikum~!

Dah lame hambe x update blog hambe ni.. xtaw knape. Slalu jugak bukak2 blog ni. Tapi.. xtaw knape macam keberatan je nak update.. SO! Hambe gagahkan tulang 4 kerat hambe ni untuk update blog ni. Sememangnye, hambe xde idea nak tulis ape.. ni macam just nak buat syarat je.. .. ..

TING!! Tiba2 hambe dah tau knapa hambe dah lame x update.. sebenarnye macam ni..
Hambe last skali update blog ni mase bulan Jun; mase tu blum masuk IPG lagi.

JULAI…

OGOS…

SEPTEMBER…

Semua berlalu begitu sahaje tanpa hambe hiraukan sikit pon pasal blog hambe ni.. hambe xtaw nak tulis ape kat blog ni.  Xde mase.. Xde idea.. Xde nafsu nak berblog…

(pape je lah azam ni. Bebel je.)

OK lah! Macam orang2 jawe slalu cakap, let bygone be bygone.. therefore, hambe nak kongsi 1 bidio yang hambe jumpe kat profile fb ntah sape ntah. Bidio ni sebenarnye tunjuk sorang mamat Arab ni.. dye nyanyi 1 lagu pasal hijab (melayu panggil tudung kut..) yang bestnye, die nyanyi kat 1 rancangan tv yang bole dikatekan sume penonton pempuannye xbertudung! Dahsaaat!! Berani sungguh br0 Arab ni. Hambe memang kagum bt0l kat die.

Ni ha bidi0nye..

video

So.. hambe bukan nak bebel banyak2 sangat.. cume.. ade beberape ratus perkataan yang hambe nak tulis.. hee~  

First, wahai kaum Hawa, kalian mesti la ingat ye.. berhijab tu something yang wajib bagi korang. Setiap arahan Allah kat hambe Die mesti ade sebab dan alasan yang kukuh. Ingat! Allah sikit pon xrugi kalaw kite xikut cakap Die.. sebaliknye, kite la yang celake (maap, kategori kesat ke perkataan ni? Huhu) kalaw xikut ape yang Die da tetapkan untuk kite. Pencipta tau ape yang terbaik untuk ciptaan2 Die.  


yg ini terlebih bagus.. 


Berbalik kepade hijab tadi.. hijab ni bukanlah saje menyorokkan rambut je ye gadis2 Islam sekalian.. kalau nak tau kriteria2 hijab ni, mesti la rujuk kat Pencipta undang2 ni..




Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.


[al-Ahzab: 59]


 Ha… tu la die. Selain dari ayat ni, ade lagi satu ayat Allah kat Surah Nur ayat 31 (tengok sendiri la ye, kalaw x bile lagi nak bukak alQuran tu ha..). ayat ni pon mengingatkan prempuan2 beriman untuk menjage aurat diorang..




Kite da biase deng0 pasal azab2 neraka bagi prempuan2 yang x mnutup aurat. Walaupun sumber crite2 tu kadang2 xpasti kesahihannye, tapi kita sebagai orang Islam nak xnak, same ade deng0 crite2 tu ke x, mesti ikut ape yang Allah da cakap. Ok, ni antare yang kita biase deng0 pasal azab bagi wanita2 yg xtutup aurat:

- balasan wanita yang membuka rambut kepalanya selain suaminya, akan digantung dengan rambutnya di atas api neraka sehingga menggelegak otaknya, berterusan selama ia tidak menutupnya.

 -dada yang sengaja dibuka atau ditonjolkan supaya kelihatan seksi, akan di gantung atas api neraka dengan pusat dan buah dadanya diikat dengan rantai neraka sebagai penggantungnya

-betis dan paha yang terselak-selak, sedia untuk dipanggang, pedihnya tidak terkira.  

(ni hambe amek dari wordpress ntah sape ntah. Ni dikire plagiat nih.. hoho~)




Ok, hambe xnak tulis panjang2 sangat. Hambe just nak ingat mengingati sesame kite. Agar disampai2kanlah ye kepade yang laen.. sesungguhnye kite ni Muslim, mestilah menjage Muslim yang laen...

Sekian..


ANGGAPLAH SEBAGAI RENUNGAN BERSAMA

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...